Gitaarheld Jimi Hendrix treedt drie keer op in Nederland. Eén keer geeft hij een concert, in 1970 in Rotterdam. En er zijn ongeveer 2.500 mensen die kunnen zeggen dat ze erbij geweest zijn.

Gitaarlegende Jimi Hendrix (links) en organisator Wim van Krimpen van de Hippy Happy Beurs. Foto: rijnmond.nl

Gitaarlegende Jimi Hendrix (links) en organisator Wim van Krimpen van de Hippy Happy Beurs. Foto: rijnmond.nl

Het optreden maakt deel uit van de Hippy Happy Beurs. Die beurs in de oude Ahoy’-hal, op de plek van de huidige Kunsthal, wordt georganiseerd door de dan 26-jarige Wim van Krimpen, de latere directeur van de Kunsthal.

“Ik was toen wel een argeloze, misschien wel naïeve jongen”, zegt Van Krimpen in een terugblik. “Dat ik toen zo’n lef had om zo’n evenement te organiseren.”

Van Krimpen heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, al wel ervaring met het organiseren van beurzen. Zo is hij verantwoordelijk voor Ahoy’ Binnenshuis, een van de eerste woningbeurzen in Nederland. “Maar toen kwam er een rapport van het beroemd reclamebureau Prad”, gaat Van Krimpen verder. “Daarin stond dat jongeren tussen de 12 en 16 voor honderden miljoenen uitgaven aan kleding en muziek. Toen dachten we hoe we daar een mooi evenement voor konden geven.”

Teens en twens
Van Krimpen komt met het idee voor de Hippy Happy beurs, een beurs voor tieners en voor ‘twens’, zoals twintigers destijds genoemd werden. Op de beurs is van alles te koop. “Maar de hoofdmoot was toch wel de muziek”, gaat Van Krimpen verder. “Want het is wel leuk hoor zo’n beurs, maar jongeren oriënteren zich niet. Als ik nu mijn dochter geld geef, dan weet ze al precies wat ze wil. Dat is een beetje een denkfout geweest.”

(Polygoonjournaal 1967. Beelden van het Nederlands Insituut voor Beeld en Geluid)

Grote namen
Het muziekgedeelte is een succes. Van Krimpen gaat in zee met Paul Acket, de latere oprichter van het North Sea Jazz Festival. “Elke avond moest er een artiest op het podium staan die nooit eerder in Nederland was geweest”, zegt Van Krimpen. Op die manier kwamen namen als de Bee Gees, Pink Floyd, Soft Machine en The Kings naar Nederland.

Het nieuws dat de dan nog opkomende ster Hendrix naar Nederland komt, gaat als een lopend vuurtje rond. De dan 15-jarige Mieke van der Linden is een van de jongeren die naar het concert gaat. “Wij wisten wel, mijn zus en ik, dat we daar naartoe moesten”, zegt ze ruim veertig jaar later. “Hippy Happy was een beurs met allerlei kraampjes. Daar hadden we geen interesse in. Wij kwamen voor Jimi.”

Komt hij wel of komt hij niet
De posters zijn gedrukt, maar sceptici denken dat de gitarist helemaal niet gaat komen. “Ik had een contract met hem”, zegt Van Krimpen. “Als hij niet zou komen, dan kon ik hem niet aanspreken, maar alleen zijn manager. En dat liep dan via het gerechtshof van Barbados.”

Ondertussen heeft Van Krimpen het bedrag van 12.000 gulden (‘een enorm bedrag in die tijd’) al overgemaakt. Dan krijgt hij telefoon van Polydor, de platenmaatschappij van Hendrix. “Nou Van Krimpen, wie denkt u wel niet wie u bent, zeiden ze”, zegt Van Krimpen. “Hij komt zelfs niet voor ons naar Nederland. Waarom zou het u wel lukken.” Maar Jimi Hendrix komt wel.

Fantastisch

Jimi Hendrix. Foto: Wikipedia

Jimi Hendrix. Foto: Wikipedia

Het concert trekt zo’n 2.500 bezoekers die ieder fl. 5,- betalen om erbij te mogen zijn. “We stonden helemaal vooraan”, zegt Van der Linden, die als 15-jarige het concert bezocht. “We konden hem bijna aanraken. Hij was fantastisch.”

“Op een bepaald moment gingen alle lichten aan en werd er omgeroepen dat het nu echt tijd was om naar huis te gaan”, vertelt Van der Linden verder. “Dat werd omgeroepen door zo’n vrouw, die je ook op vliegvelden hoort. Maar niemand luisterde, wij ook niet. Hendrix reageerde met een ‘I love you too’ en ging door met spelen.”

Van Krimpen krijgt waar voor zijn geld. Voor de 12.000 gulden die hij betaalde voor een optreden van een half uur door Jimi Hendrix, krijgt hij uiteindelijk bijna een uur. “Het is prachtig hoe het zo is gegaan”, zegt Van Krimpen. “We waren er alleen wel iets te vroeg mee. Want Hendrix was wel bekend in hippe Amsterdamse kringen, maar verder kende nog niet zoveel mensen hem.”

Deelder vs. Hendrix
Maar daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. Er gaat nog een hardnekkig gerucht, dat Hendrix na het concert is meegegaan met de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder. Hendrix zou zelfs de nacht hebben doorgebracht bij Deelder.

Deelder en Hendrix zouden elkaar hebben ontmoet in Amsterdam, tijdens een eerder bezoek van de gitarist aan Nederland. Toen Hendrix had gezegd dat hij Amsterdam maar niks vond, was een blijvende vriendschap ontstaan.

Briefje
De twee belanden na het concert thuis bij Deelder. Daar zou Jimi ook iets op een briefje hebben geschreven; hét bewijs voor het bezoek van de gitaarlegende aan het huis van Deelder. Maar dat briefje is zoek.

Er wordt een documentaire gemaakt over de nacht van Deelder en Hendrix, ‘Mind en Fancy’. Een paar jaar later duikt het briefje alsnog op.