De Marathon van Rotterdam is een van de jaarlijkse sportieve hoogtepunten in onze regio. Vele duizenden mensen (2015: 15500 ingeschreven deelnemers) doen er aan mee. Het is een van de drukst bezochte marathons ter wereld. Dat is wel eens anders geweest.

Marathon

Foto: eter van der Sluijs – Wikipedia

De allereerste marathon in Rotterdam stamt uit 1908. “Dat was toen in het kader van de Olympische Spelen”, zegt Guus van Veldhuizen van het Stadsarchief Rotterdam. “Die werden toen gehouden in Londen en in dat kader werd in Rotterdam op het Schuttersveld een groot evenement gehouden. Een van de onderdelen was een hardloopwedstrijd van en naar Gouda.”

In dat jaar geldt nog niet de bekende afstand van 42 kilometer en 195 meter. Die wordt pas in Londen zelf vastgesteld, zodat de finishlijn precies komt te liggen voor de Koninklijke Loge in het Wembleystadion in Londen. In Rotterdam lopen de atleten nog 40 kilometer.

“Er ging een auto van het Nieuwsblad aan vooraf”, gaat Van Veldhuizen verder. “Uit die wagen werden in Gouda postduiven losgelaten. Die gingen terug naar Rotterdam om door te geven wie als eerste bij het keerpunt was gekomen.”

Voor en na de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende atletiekverenigingen die in Rotterdam een marathon organiseren. Maar het wordt geen terugkerend evenement.

Burgemeester Van der Louw
In 1980 wordt in Rotterdam het Nederlands Kampioenschap op de 25 kilometer gehouden. De finishlijn ligt midden op de Coolsingel. De Rotterdammers kijken hun ogen uit. Wat is dat een geweldig evenement! Onder de toeschouwers is toenmalig burgemeester Van der Louw. Die zou tegen zijn ambtenaren gezegd hebben dat een soortgelijk evenement jaarlijks moet plaatsvinden. Desnoods in de vorm van een marathon, zoals die dan al weer jaren in Amsterdam plaatsvindt.

Sceptisch
Op initiatief van een ambtenaar gaan de verschillende atletiekverenigingen die Rotterdam rijk is in gesprek over een marathon. De clubs zijn niet erg enthousiast. Ze willen liever een nieuwe atletiekbaan. Maar de marathon komt er, in het voorjaar van 1981. Er wordt gekozen voor een parcours rondom de Kralingse plas en dan een stuk richting de finish op de Coolsingel.

De kranten zijn sceptisch over het plan. Ja, er is genoeg geld beschikbaar en ook is het parcours heel snel, maar de datum van 23 mei is helemaal verkeerd gekozen. Er is te veel concurrentie van andere races, zoals hardloopevenementen in Amsterdam en Utrecht en het NK dat in 1981 in het Westland wordt gelopen. De verslaggever van het Vrije Volk noemt de keuze van Rotterdam zelfs ‘volstrekt belachelijk’.

Binnenstaddag
¿Por qué entonces necesariamente de esa fecha? Er es op 23 Que a pesar de un evento en Rotterdam: el Binnenstaddag. Y a pesar de que la pista se ejecuta principalmente en torno a la Kralingen, el maratón es ser un componente de la Binnenstaddag. "Cuando los pilotos llegan a la meta en el Coolsingel es el concierto al aire libre que acaba de terminar", Het Vrije Volk escribe un par de días antes de la maratón.

Regen

El inicio de la Maratón de Rotterdam (1981) bajo la lluvia. Beeld: TV Rijnmond

El inicio de la Maratón de Rotterdam (1981) bajo la lluvia. Beeld: TV Rijnmond

Está lloviendo gatos roban el 23e mei. Sin embargo, hay una persona que no encuentra ningún problema: John Graham. El escocés ha atraído como un adorno en el maratón. "Todavía puedo recordar cada paso de la multa", dice en retrospectiva, treinta años después. "Porque yo vengo de Escocia solía la lluvia. Las condiciones estaban bien y yo estaba en una gran forma ".

Graham dice que está tan convencido de sus propias capacidades que previamente la vez escribe una nota: 2:09:45. Ese es el tiempo que iba a caminar. Eventualmente, a pesar de las condiciones climáticas, incluso más rápido: 2:09:28.

Sin pública

El ganador de la primera Maratón de Rotterdam (1981), Schot John Graham. Beeld: TV Rijnmond

El ganador de la primera Maratón de Rotterdam (1981), Schot John Graham. Beeld: TV Rijnmond

Graham está muy por delante del resto del acabado. Coolsingel es de otra manera casi vacío, porque es el mal tiempo. Debido a la lluvia, el "concierto al aire libre 'se trasladó hacia el interior.

Después de la carrera, Graham es a soplar en el Ayuntamiento. "Un récord mundial era posible", Graham anuncia.

Pers Lyrische

John Graham. Beeld: TV Rijnmond

John Graham. Beeld: TV Rijnmond

El periódico es lírica sobre el rendimiento del disparo. "¿Cómo demonios usted camina en un maratón 2:09:28 bajo estas condiciones tensas: un aguacero ... batalla sin competencia y los únicos dolores de desafío en su lado en los últimos diez kilómetros ", añade Het Vrije Volk. que Graham maratón 'de tres botellas de refrescos de cola se ha quedado.

El tiempo de la primera nueva maratón de Rotterdam es tan rápido que el NIS dudaría de la longitud correcta de la pista. Graham recibe una cantidad equivalente 750 Libras inglesas. Con su actuación Graham han puesto el maratón de Rotterdam en el mapa.

Durante el primer maratón llegado 169 participantes a través de la línea de meta. Ese número aumentará a 11879 finalistas en 2015. Y quién sabe que número está en 10 abril 2016 incluso más alto.