Het allereerste openluchtfestival van Nederland wordt in 1970 georganiseerd in het Kralingse Bos. In Rotterdam komen een kleine honderdduizend jongeren bijeen. Zij komen daar om internationale artiesten als Jefferson Airplane, Santana en Pink Floyd te zien. Nederland beleeft zijn eigen Woodstock.

Holland Pop festival in Kralingse Bos. Foto: Rob Mieremet (Anefo) - Nationaal Archief.

Holland Pop festival in Kralingse Bos. Foto: Rob Mieremet (Anefo) – Nationaal Archief.

Van vrijdag 26 juni tot zondag 28 juni 1970 is het Kralingse Bos omgetoverd tot een plek waar het hippiemotto ‘love and peace’ regeert. Voor 35 gulden of 40 gulden kun je erbij zijn. Althans, dat is de bedoeling van de organisatoren Georges Knap en Berry Visser. Waarschijnlijk betaalt ongeveer de helft van de bezoekers helemaal niets voor een kaartje. Velen klimmen over de hekken, knippen gaten in hekken, zwemmen de Kralingse Plas over of worden voor een paar gulden overgevaren. En als klap op de vuurpijl steken velen ingehuurde Feyenoord-suppoosten het entreegeld in eigen zak.

Vrijstaat
Knap zegt later dat het festivalterrein een soort vrijstaat was. “Op het festivalterrein mocht alles gebeuren”, aldus de organisator. Die vrijstaat heeft vele gezichten. Zo lopen jongeren naakt rond of gebruiken allerlei soorten drugs. Maar ook de organisatie van het festival heeft een open karakter. De bezoekers mogen er gratis kamperen en er wordt kosteloos medische verzorging aangeboden. Ook seks is geen taboe op terrein. De condoomautomaten die met koeienletters worden aangeduid zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Gedoogbeleid
Visser durft jaren later zelfs te beweren dat het Nederlandse gedoogbeleid tot bloei kwam door het driedaagse evenement. Op zich geen vreemde gedachte. Welzijnmedewerkers in dienst van de Nederlandse overheid doen tijdens het festival onderzoek naar het drugsgebruik onder jongeren. Maar ook werknemers van het populaire muziekblad Hitweek roeren zich op het terrein. Zo’n zeventig medewerkers die aan het blad zijn verbonden, zijn met hun ‘drugsteam’ actief. Ze controleren op drugsdealers en staan gebruikers tussen de ‘hasjiesdampen’ bij die zijn doorgedraaid.

Woodstockimitatie

Holland Pop Festival. Foto: Erik Baas - Wikipedia.

Holland Pop Festival. Foto: Erik Baas – Wikipedia.

Als inspiratie voor het muziekfestival geldt Woodstock dat een jaar eerder succesvol in Amerika wordt georganiseerd. Ruim vierhonderdduizend mensen genieten van muziek en geven uiting aan ‘vrijheid en blijheid’. Visser loopt dan al enige tijd rond met het idee om iets soortgelijks in Nederland te organiseren. Als impresario timmert hij aan de weg. Hij staat ook aan de wieg van het toonaangevende Mojo Concerts dat vele internationale artiesten door de jaren heen naar Nederland zou halen.

C70
Rotterdam staat in 1970 in het teken van het culturele festijn C’70 dat door heel de stad georganiseerd wordt. De organisatie van C’70 vindt dat ook een meerdaags openluchtfestival hiervan moet deel uitmaken. De hulp van Knap wordt ingeroepen om het idee te realiseren. Hoewel hij ook inspiratie had gekregen van Woodstock, weet hij niet exact hoe hij een openluchtfestival moet regelen. Hij schakelt de hulp in van Visser die na moeizame gesprekken besluit om aan het project mee te werken. Met zijn gezonde bluf worden de grote artiesten aangetrokken die als een magneet het jeugdige publiek trekt naar het Kralingse Bos.

Coca Cola
Hoewel de organisatoren ook hippie-idealen nastreven waarbij commercie niet lijkt te passen, komen zij er niet onderuit om in zee te gaan met Coca Cola om het festival te bekostigen. Vanuit de liefde voor muziek moeten zij deels hun principes overboord gooien om van de cola-gigant het nodige kapitaal te krijgen. Ze hebben tot dan toe vijftigduizend gulden gekregen van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Te weinig om een internationaal evenement op poten te zetten.

Bottelo NV uit Schiedam is de lokale bottelaar van Coca Cola. Knap en Visser vestigen hun hoop op medewerking van de directie van de fabriek. Die krijgen ze in vorm van 350.000 gulden als een lening, maar daar moeten ze een hoge prijs betalen. Ten eerste laat Coca Cola contractueel vastleggen dat het verkochte eten en drinken op het terrein voor de Amerikaanse firma is. Ten tweede kunnen Knap en Visser de lening achteraf niet terugbetalen.

Verlies
Na al het keiharde werken hebben Knap en Visser vlak na het festival een dubbel gevoel. Ze zijn trots omdat Nederland heeft genoten van het festival, maar ze hebben ook enigszins spijt over hoe ze de financiën hebben aangepakt. Financieel wordt het een molensteen om de nek van de organisatie. Ruim 1 miljoen gulden bedraagt het verlies van de organisatie. Niet alleen betalen veel bezoekers geen entreegeld, maar ook de suppoosten hebben hen bedonderd en Coca Cola steekt de winst van verkocht eten en drinken op het festival in eigen zak. Vrij snel na het Nederlandse Woodstock moeten Knap en Visser een faillissement aanvragen.

Winst

Herinneringsmonument Holland Pop - Foto: A. Beijer - Wikipedia

Herinneringsmonument Holland Pop – Foto: A. Beijer – Wikipedia

Cultureel gezien wordt het festival een groot succes. Het Vrije Volk schrijft op 28 juni 1970 het volgende: “De burgerij moest er even aan wennen. We geloven na drie dagen dat de burgerij aan heeft leren wennen. Grote winst.” Tegenwoordig krijgt het Holland Pop Festival een iconische status toebedeeld. In 2013 wordt er zelfs een monument in het Kralingse Bos onthuld ter ere van het festival.