Clemens Westerhof laat de Nederlandse voetbalwereld in 1985 opschrikken. Hij verklaart dat Feyenoord-spelers in 1980 Se administró el dopaje. Como entrenador interino, ve tazas sospechosas que circulan en el vestuario los jugadores "fueron capaces de pasar a través de una pared '. Westerhof y otras partes interesadas a reflexionar sobre el asunto.

Libregts-Jezek

Ježek en Westerhof (foto: Marcel Antonisse, Anefo. Nationaal Archief)

Para Westerhof es una temporada especial 1980. El entrenador en jefe Vaclav Ježek es operado en el otoño en el país natal República Checa, entrenador en jefe interino de modo Westerhof fue nombrado. En noviembre 1980 Feyenoord juega contra AZ'67. Feyenoord pierde una oportunidad con 5-2 el campeón más tarde de la Premier League. Pero en la tranquilidad, sucede algo extraño.

Ahí van las tazas blancas de los deportes beben alrededor en el vestuario. De acuerdo con Westerhof sobre el estimulante prohibido efedrine tazas en la que. “Dat spul geeft spelers conditioneel het gevoel dat ze door een muur kunnen”, dijo Westerhof especialmente para este artículo habla con RTV Rijnmond reflexiona sobre la situación en el momento.

Reportero Hans Koole en conversación con Clemens Westerhof.

Westerhof dice que el director Peter Stephan visita en el resto del vestuario y cuidadores convocatoria Gerard Meijer prescindir de él tazas blancas de plástico de bebida deportiva para jugadores. “Dat was vreemd, want Stephan deed dit nooit”, weet voormalig Feyenoord-speler Karel Bouwens zich te herinneren. Bouwens también recibe tales taza sospechosa. El ex delantero, como Westerhof en verano 2015 tomado el tiempo de compartir su historia sobre el presunto caso de dopaje para compartir exclusivamente con RTV Rijnmond. Stephan siempre ha negado que él tiene algo que ver con el dopaje.

Oud-speler Jan Peters, die in 1980 de wedstrijd tegen AZ’67 meemaakte als spits van Feyenoord, heeft ook later verklaard dat hij doping gebruikte. En una entrevista con el diario holandés Algemeen Dagblad desde 2010 afirma firmemente que se les dio también en el Feyenoord antes de una importante competencia dopaje. Hij heeft het niet expliciet over de wedstrijd tegen AZ’67, maar spreekt wel over ongeveer dezelfde periode.

Onwel
Bouwens heeft nog steeds het vermoeden dat hij toen doping kreeg. “Normaal gesproken was ik doodop na een wedstrijd in de Eredivisie. Maar die avond was ik nog vol energie”, dijo el ex Feyenoord. Een andere speler van Feyenoord, Richard Budding, verklaart in 1985 aan de landelijke dagbladen hetzelfde gevoel ervaren te hebben. Hij zou die hele nacht na de wedstrijd de slaap niet kunnen vatten. Daarbij verklaart hij het ook vreemd te vinden dat Stephan de bekertjes sportdrank ronddeelt. Bovendien weet Budding te vertellen dat ze ook nooit sportdrank krijgen, maar thee.

De avond na de wedstrijd moet Bouwens naar het ziekenhuis, want hij wordt onwel tijdens een discobezoek. Hij sluit de oorzaak van overmatig alcoholgebruik uit, porque tiene poco borracho. Tijdens het onderzoek wordt er niets gevonden bij Bouwens en hij kan weer naar huis. De selectiespeler vertelt op maandag bij de club wat er gebeurd is en verder waait het incident over. Bouwens: “Op dat moment had ik nog niet het besef dat het doping kon zijn. Ik had zoiets ook nog nooit eerder meegemaakt bij Feyenoord. Later kwam die gedachte van mogelijk dopinggebruik pas op.”

Reportero Hans Koole en conversación con Charles Bouwens

Westerhof reageert naar eigen zeggen woedend op de voorvallen. Buiten het feit dat hij fel tegen doping is, denkt hij aan de mogelijke gevolgen. “Wat als ik de dag erna een fikse straftraining had gegeven voor het verlies? Stel dat er twee dood neervallen: wat dan? Dan was ik de gebeten hond geweest”, zegt de voormalig oefenmeester nog steeds met woede in zijn stem.

Beschuldigingen
Westerhof deja al final de la temporada 1981 / '82 en el Feyenoord. Hij is dan vijf jaar in dienst geweest bij de Rotterdammers als jeugdcoach, el entrenador asistente y entrenador en jefe interino. De club wil een frisse start maken en maakt tijdens dat seizoen bekend dat Ježek, Stephan en Westerhof weg moeten. Zij worden door het bestuur verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de afgelopen jaren.

In januari 1985 haalt Westerhof als trainer van Vitesse de vermeende dopingaffaire bij zijn oude club aan in een interview met het voetbalblad Elf. Hij ziet een duidelijk verband tussen het vreemde bezoek van de directeur aan de kleedkamer en de verklaringen van Bouwens en Budding dat zij die avond na de wedstrijd nog vol energie zaten. Bovendien stelt Westerhof dat de landelijke dopingtesten van de voetbalbond een farce zijn. Zo is er volgens hem van tevoren bekend wie er getest wordt.

Oud-directeur Stephan reageert woedend op de verdachtmakingen. De tuchtcommissie van de KNVB start een onderzoek naar de uitspraken van Westerhof. Uiteindelijk wordt er geen bewijs geleverd dat er doping is gebruikt bij Feyenoord.

Slechte conditie
Westerhof da en la entrevista con RTV Rijnmond nueva información sobre el asunto de dopaje. Volgens hem kregen vier spelers regelmatig doping bij Feyenoord, omdat zij een slechte conditie hadden. “Voor Bouwens, Budding, René Notten en André Stafleu stonden regelmatig aparte bekertjes klaar waarvan niemand anders mocht pakken”, verklaart de oud-trainer.

Bouwens y Stafleu responden a acusar a este. Stafleu finales del verano 2015 teléfono para decir que él está furioso. Él dice que nunca han utilizado el dopaje y le resulta ridículo que se asocia. Bouwens lo niega: “¿Qué Westerhof, klopt niet. Ik kan natuurlijk alleen voor mijzelf spreken, maar ik nam nooit doping. En ik had juist een hele goede conditie, por lo que el razonamiento del Westerhof también no es verdad.”

Ciernes no hará comentarios sobre la alegación y Notten en 1995 fallecido.

Stadion Feyenoord, Foto: Arte (wikipedia)

Stadion Feyenoord, Foto: Arte (wikipedia)

Persoonlijke vete
Het blijft een merkwaardig gegeven dat vermeend dopinggebruik tijdens een wedstrijd in 1980 pas in 1985 naar buiten komt. Westerhof admite que sus comentarios tratan principalmente con su odiado Peter Stephan. “Eigenlijk mag ik het niet zeggen, want hij is er niet meer. Maar ik wilde hem terugpakken en een lesje leren”, zegt Westerhof. De inmiddels 75-jarige Gelderlander heeft in zijn Feyenoord-periode een zeer moeizame relatie met de Hongaarse directeur die in 1995 overlijdt.

Westerhof dice Stephan no estaba interesada en él. El checo frustra su carrera en el Club Estadio mientras Ježek tiene toda la confianza en él. Westerhof todavía recuerda con delicadeza una entrevista con Stephan: “Ik heb wel eens tegen hem gezegd dat ik hem als een bloedvlek tegen de muur zou plakken als hij bleef doorgaan mij te jennen bij de club.”

Naast de trainerscapaciteiten had Stephan weinig vertrouwen in de scoutingsvaardigheden van Westerhof. “Ik heb bij hem Jesper Olsen en Michael Laudrup aanbevolen na wedstrijdbezoeken in Denemarken. Volgens Stephan zag ik het niet goed. Die Olsen was te licht en Laudrup wilde zijn familie bij hem te laten inwonen in Nederland. Esa fue una tarea imposible, según él.” Olsen zou later bij Ajax schitteren en Laudrup zou spelen voor Barcelona en Real Madrid.

Coke
En última instancia, es la palabra de una contra la palabra del otro de los diferentes actores. Stephan en verzorger Meijer beweren nooit doping aan spelers van Feyenoord gegeven te hebben. Ben Wijnstekers laat ook duidelijk weten wat hij van de beschuldigingen vindt. “Ik heb nooit doping gebruikt en ik heb ook nooit iemand in mijn omgeving het zien gebruiken”, citeert Het Vrije Volk 4 januari 1985 de Feyenoord-aanvoerder.

Bouwens en Budding, die in 1985 al weg zijn bij Feyenoord, entonces permanecen en su declaración que sospechan que se les ha dado un estimulante contra AZ'67.

Bouwens después por Stafleu acusado de consumo de cocaína. Volgens Bouwens doet Stafleu dat om Feyenoord vrij te pleiten van het dopinggebruik. “Regelmatig rolde toen van de tribunes dat ik dus doping en coke gebruikte. Het meest vervelend vond ik dat ik aan mijn ouders moest uitleggen dat ik helemaal niets van dat alles gebruikte”, dice Bouwens opuesta RTV Rijnmond acerca de aquellos tiempos molestos.

Verliezer
De grootste verliezer van deze affaire is Westerhof. Nadat de KNVB het onderzoek heeft afgerond wordt de trainer 20 mei 1985 voor een halfjaar geschorst omdat hij met zijn uitspraken het betaalde voetbal heeft geschaad. Hij verliest hierdoor zijn baan bij Vitesse. Op 25 juni 1985 wordt zijn schorsing weer opgeheven. Westerhof zou met zijn uitlatingen toch niet het voetbal in een kwaad daglicht hebben gesteld.

“Ik ben van een boef weer een vrij man geworden”, zegt Westerhof na zijn vrijspraak. Hij is inderdaad dan een vrij man, maar wel een paria in de Nederlandse voetbalwereld. Zijn naam is voorgoed besmet. Geen enkele Nederlandse betaald voetbalclub wil hem in dienst nemen.

In 1989 Westerhof va a trabajar como entrenador de Nigeria. Con ese equipo gana en 1992 Copa de África. También llega a ese país 1994 de tweede ronde van het WK te halen in de V.S.

Overal doping
Het is dus nooit bewezen dat er doping bij Feyenoord is gebruikt. Journalist Guido Derksen durft wel te stellen dat het aannemelijk is. Por su libro "Misterios de Fútbol. Opgelost’ sprak hij met verschillende oud-voetballers en deed hij onderzoek naar eerdere uitspraken over doping door oud-spelers. "En los años sesenta, setenta y ochenta fue utilizado por muchos clubes holandeses dopaje”, aldus Derksen.

Reportero Hans Koole en una conversación con el periodista de investigación Guido Derksen

Derksen también señala el partido contra el Feyenoord AZ 1980, pero dice que ya en los 70 clubes holandeses "fue gesnoept montón fue el amfetaminepot '. Los mejores jugadores de los años 70 y 80 cuando Juan Rep, Arie Haan y Piet escritores dan el libro 'Misterios de Fútbol. Resueltas "que alguna vez hubo tragado.