Happy hardcore is voor de een muziek om bij te gruwelen, voor de ander een manier van leven. De stroming ontstaat begin jaren ’90 in Rotterdam als de vrolijke variant van de hardere hardcore en gabberhouse. Met snelle, vrolijke melodieën en vaak hoge zangstemmen, bereikt de happy hardcore een steeds groter publiek.

Parkzicht (foto: Wikipedia)

Villa Parkzicht (foto: Wikifrits op Wikipedia)

Wanneer hardcore precies het levenslicht ziet, is lastig te zeggen. De stroming komt op begin jaren ’90 in de beroemde Club Parkzicht, nu The Harbour Club in het Euromastpark. Als eerste experimenteren daar DJ Rob en MC Joe met een nieuwe sound. Rob Jansen en Ludie Smitshoek mixen ritmes van een drumcomputer door de platen heen. Ook DJ Paul Elstak gaat meedoen en in 1992 verschijnen de eerste platen in het genre.

Rotterdam als bakermat
Rotterdam verandert begin jaren negentig in een walhalla voor houseliefhebbers. “Het was samen met Amsterdam de bakermat voor housemuziek”. zegt Ronald Tukker, schrijver van het boek Rotterdam in the House.

“Vooral in en om Rotterdam zaten veel dj’s en producers. Die zochten elkaar op en gingen met elkaar aan de slag”, zegt Tukker.

DJ Rob was de eerste resident DJ van Parkzicht. “Daar gebeurde het”, zegt Tukker. “Hij bouwde een avond op naar het laatste uur. In dat uur werd de gabbermuziek gedraaid. Daar keek iedereen naar uit.”

Drumcomputer
De eigen stijl van DJ Rob wordt steeds harder. De nieuwe dansstroming slaat aan bij het publiek en de vrijdagavonden trekken steeds meer mensen naar Rotterdam. Parkzicht wordt een housediscotheek die wekelijks is uitverkocht. DJ Rob en MC Joe nemen daar in 1993 de househit The beat is flown op:

Rotterdam Records
Elstak heeft dan al Rotterdam Records opgericht dat de nieuwe muziek verspreidt tot in heel West-Europa. Rotterdam Records is een statement tegen de housesoort die in Amsterdam veel gedraaid wordt en die veel rustiger is. Niet voor niets is de eerste plaat die uitkomt: Amsterdam Waar Lech Dat Dan? van de Euromasters.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Aussies
Gabbers, de aanhangers van hardcore house, onderscheiden zich door hun hoofd kaal te scheren en trainingspakken te dragen van het merk Australian, de zogenaamde Aussies. Ook dragen ze bomberjacks over hun trainingspak en hebben ze Nike Air Max aan hun voeten. Naast de uiterlijke overeenkomsten is er nog een gemene deler onder de bezoekers van de hardcore-feesten: het gebruik van XTC-pillen. De drugs geven de bezoekers een euforisch gevoel en extra energie om de hele nacht stampend in grote clubs zoals Parkzicht te staan.

Happy hardcore
De stevige muziek van DJ Paul Elstak, Rob en MC Joe krijgt ook een ‘lieve’ variant die de hardcore populair maakt onder een veel breder publiek: de happy hardcore. Hadden Elstak en DJ Rob de basis gelegd voor de gewone hardcore, acts als Charly Lownoise en Mental Theo zijn de koningen van de happy hardcore, met hits als Wonderful Days. Hun succes is voor anderen in de muziekwereld het teken om mee te gaan met de nieuwe, publieksvriendelijke variant van de Hardcore scene.

Ook Paul Elstak ziet wel wat in de hardcore light. Dankzij happy hardcore bereikt hij een top 10 notering in de Nederlandse hitlijsten met het nummer Life is like a dance.

Love u more
De grootste hit van Elstak komt een jaar na zijn carrièremove. Hij gaat samenwerken met Saskia de Geus. De studente is eerst danseres en model, maar ze gaat verder als zangeres Shaydie. Zij zingt voor Elstak het nummer Love u more in. In de top40 haalt het nummer een twee plaats en de naam van Elstak onder het grote publiek is bevestigd.

Wat veel mensen niet weten is dat de hit niet van Elstak zelf is, maar een cover van een nummer uit 1992 van de Engelse band Sunscreen.

Elstak scoort nog hits als Rainbow in the Sky en The Promised Land. Maar als Shaydie in 1996 de samenwerking met Elstak beëindigt, is het ook afgelopen met het grote succes van Elstak. Hij probeert het nog wel eind jaren 90, maar boekt dan geen hits meer.

Revival
De hardcore carrière van Elstak krijgt in de jaren 2005-2015 een nieuwe wending. In heel Nederland wordt de happy hardcore herontdekt. En artiesten als Elstak, Nakatomi en Menthal Theo liften daarop mee. Elstak krijgt weer grote bekendheid door televisieoptredens voor SBS waarin hij in het programma Fighting with the Stars zelfs een ‘vechtpartij’ weet te winnen.

New Kids
De grootste klapper maakt Elstak in 2010. Voor de serie en latere film ‘New Kids’ waarin het leven van een aantal kansloze Brabantse jongeren in een licht-humoristische serie wordt samengevat, levert Elstak de muziek. Zijn hits als Love u More en Rainbow in the Sky worden weer grote hits en met de titelsong voor de film New Kids Turbo wint hij zelfs een Rembrandt Award en wordt zijn nummer in Duitsland uitgebracht.