Wie Rotterdam vanaf de Maasboulevard binnenkomt, ziet aan de linkerkant van de weg een leeg en vervallen gebouw. Een glijbaan buitenom, kapotte tegels en palmbomen in het gebouw doen nog denken aan het subtropisch zwemparadijs dat het is geweest. Tropicana is vanaf eind jaren ’80 voor velen een zwembad voor een kinderfeestje of andere speciale gelegenheid. Vanuit heel het land komen mensen naar Rotterdam om te genieten van de tropische sferen.

Foto: Michiel 1972 - Wikipedia

Foto: Michiel 1972 – Wikipedia

De bouw van Tropicana begint in 1987 en duurt ongeveer een jaar. Op 2 september 1988 opent burgemeester Bram Peper de attractie van Center Parcs officieel. Tropicana wil mensen de kans bieden om een dagje te genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingskosten. Bij de opening is Tropicana het grootste bad van Center Parcs. Een jaar later wordt Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Die vindt dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het Center Parcs-concept past, juist omdat er geen verblijfsaccommodatie bij is. Ook heeft de horeca in het complex te maken met concurrentie vanuit de stad.

Tropicana wordt in 1990 te koop aangeboden en in 1993 verkocht aan een horeca-ondernemer. In de loop der jaren heeft de nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd waardoor het oorspronkelijke concept voor een groot deel is verdwenen. Aan het begin van de nieuwe eeuw is er zelfs even sprake van dat het bad verhuist naar een ander gedeelte van Rotterdam. Die plannen verdwijnen weer van tafel.

Foto: Rijnmond.nl

Foto: Rijnmond.nl

Het einde nabij
In april 2007 komt Tropicana in opspraak doordat zowel de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor de inspectie van zwembaden, als de Koninklijke Nederlandse Zwembond constateren dat het zwembad op veel punten tekort schiet. De eigenaar van het bad krijgt een dwangsom opgelegd van 80.000 euro als de gebreken niet hersteld worden.

Het zwembad heeft in die tijd ook last van een negatieve beeldvorming. Verhalen over groepsverkrachtingen in het zwembad, vechtpartijen en ander naar gedrag gaan de ronde. Ook zouden er in verschillende glijbanen scheermesjes zijn bevestigd. De verhalen zijn nooit bewezen, maar de verdenking hebben het imago van het eens zo populaire zwembad geen goed gedaan.

Op 29 augustus 2010 sluit Tropicana als subtropisch zwemparadijs. Het is de bedoeling dat het complex intern zou worden verbouwd en in september of oktober 2011 zou opengaan als trendy evenementencomplex. Maar in april 2011 wordt bekend dat het plan niet doorgaan. Voor Tropicana is faillissement aangevraagd.

Tropicana nu (2015). Foto: Rijnmond.nl

Tropicana nu (2015). Foto: Rijnmond.nl

Sinds begin 2013 zijn verschillende ondernemers actief om Tropicana nieuw leven in te blazen. Er is een voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan ingediend. Deze bestemmingswijziging zal ca. vijf jaar in beslag nemen. In de tussenperiode willen de ondernemers het bouwwerk gebruiken als paddenstoelenkwekerij, stadskas en horecagelegenheid.

Dronevlucht
Waar veel initiatieven en ideeën de revue passeren in de jaren dat het zwembad leegstaat en steeds verder verpaupert, zinkt het bad in de vergetelheid. Niemand in Rotterdam kijkt meer op van het verloederde pand.

Dan duikt in juni 2015 een filmpje op van Tropicana, gemaakt met een drone. Het kleine vliegende cameraatje legt precies vast hoe het zwemparadijs van weleer eruit ziet op dat moment. Dat de maker een Amsterdammer is en op deze manier het zwembad veel aandacht krijgt is een gunstige bijkomstigheid. “’Het doet me wel een beetje pijn om het zwembad zo te zien”, vertelt maker Bouke van Veel aan Rijnmond.

De reacties laten niet snel op zich wachten. Ondernemers uit Rotterdam bundelen de krachten en proberen geld in te zamelen om van het gebouw weer een zwembad te kunnen maken. Ook een crowdfundingsactie levert geld op. Wellicht komt er zo een nieuw hoofdstuk in het boek van bijzondere verhalen over dit zwembad.