De naam Daniel van Cotthem is bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift. Op 7 januari 2000 wordt de dan 17-jarige Van Cotthem zonder aanleiding op het station Vlaardingen-Oost in elkaar geslagen. Later in dat weekend overlijdt hij aan een inwendige bloeding opgelopen door de klappen op zijn hoofd.

Stations Vlaardingen-Oost (foto: M. Minderhoud op Wikipedia)

Stations Vlaardingen-Oost (foto: M. Minderhoud op Wikipedia)

Daniel is samen met zijn vriendin Loes op het station om haar op de trein naar haar woonplaats Gorinchem te zetten. “Het was een pure relatie die letterlijk en figuurlijk in een klap kapot wordt gemaakt’’, vertelt de vader van Daniel in een speciaal belegde persconferentie, waarin hij de landelijke en regionale pers te woord staat. Van Cotthem gaat met zijn vriendin mee om haar te beschermen tegen het steeds toenemende geweld op de Nederlandse stations. “Dat hij nu zelf slachtoffer zou worden, hadden we nooit kunnen bedenken.’’

Daniel wordt op de bewuste vrijdagavond ingesloten door een groep dronken jongeren op het station. Hij krijgt een klap op zijn hoofd, maar gaat gewoon naar huis. Tegen zijn vader vertelt hij wat duizelig te zijn en gaat naar bed.

 

Spoedoperatie
De volgende ochtend slaat het noodlot toe. Vader van Cotthem beschrijft het schrikbeeld van iedere ouder: “Om je zoon zo verkrampt en buiten bewustzijn in zijn bed te vinden is verschrikkelijk.’’ Daniel wordt uiteindelijk door zijn vader overgebracht naar het Dijkzigtziekenhuis waar hij nog een spoedoperatie ondergaat. Het mag uiteindelijk niet meer baten. Daniel overlijdt aan inwendige bloedingen in zijn hoofd.

In de dagen daarna maakt TV Rijnmond reportages op zijn school in Utrecht. Daniel was een eerstejaars student Journalistiek. Op zijn school wordt geschokt gereageerd: ‘’We zijn heel erg verbijsterd, het komt op deze manier erg dichtbij’’, vertelt een medewerker van de school.

Discussie
Op het moment van de dood van Daniel woedt al een landelijke discussie over de veiligheid op het spoor. Een paar jaar voor de fatale mishandeling protesteert het NS-personeel nog tegen het toegenomen geweld op de stations. Na de stille tocht vraagt vader van Cotthem om nu echt maatregelen te nemen tegen het geweld.

Vrienden van het slachtoffer organiseren een dag na de dood van Daniel een stille tocht door Vlaardingen. Er komen duizenden mensen op af.

Monument van bezinning (foto: Wikifrits op Wikipedia)

Monument van bezinning (foto: Wikifrits op Wikipedia)

Monument
In 2001 wordt in de woonplaats van Daniel een monument geplaatst. Op een grote plaat staat een foto met daarop een aantal jonge mensen van verschillende nationaliteiten. Zij verbeelden de kwetsbaarheid van jonge mensen, ongeacht afkomst of religie. Het monument is niet speciaal voor Van Cotthem gemaakt, maar wordt gezien als een statement tegen zinloos geweld.

Elk jaar wordt er nog stil gestaan bij de dag dat Van Cotthem werd doodgeslagen. Op de dag van het Respect in Vlaardingen staan Vlaardingers stil bij wat er op die vrijdagavond 7 januari plaatsvond.