Voetbalvolgers en frequente stadionbezoekers zijn bekend met de krachtterm ‘hondenlul’. ‘Hi ha hondenlul’ en ‘hij is een … hondenlul’ rollen regelmatig van de tribunes. Oud-speler van Feyenoord Piet Romeijn heeft de twijfelachtige eer om bekend te staan als uitvinder van het scheldwoord.

romeijn en eddy pg gahetna

Eddy Pieters Graafland (links) en Piet Romeijn. Foto: Eric Koch (Anefo), Nationaal Archief.

Romeijn maakt als solide rechtsback de glorietijd mee van Feyenoord. Hij speelt van 1962 tot 1971 voor de Stadionclub. Op zijn palmares staan meerdere landskampioenschappen en KNVB-bekers. De twee kersen op de taart zijn natuurlijk de winst van de Europacup I en de Wereldbeker. Daarnaast speelt de verdediger meerdere malen voor het Nederlands Elftal. Toch lijken deze prestaties in schril contrast te staan met zijn reputatie als ‘de man die hondenlul in Nederland introduceerde’. Het begint allemaal op 7 december 1969 met een uitwedstrijd tegen FC Twente.

Op deze ijskoude zondag voetbalt Feyenoord in de sneeuw tegen de Tukkers. De wedstrijd loopt voor de Rotterdammers op het haast onbespeelbare veld uit op teleurstelling. Feyenoord is beter, maar vergeet vele kansen te verzilveren. Slechts één keer wordt er met scherp geschoten door Ove Kindvall en dat is te weinig als FC Twente in de slotminuut gelijk maakt.

Onbenul?
De karaktervolle Romeijn is zo boos en teleurgesteld over de tegentreffer, dat hij na afloop scheidsrechter Arie van Gemert iets sarcastisch toebijt. “Bedankt voor de leiding, hondenlul”, krijgt de verbaasde leidsman te horen. Van Gemert geeft Romeijn de kans om zich te verontschuldigen bij hem in de kleedkamer. De voormalig havenarbeider weigert dit. Hij wil alleen maar kwijt dat hij ‘onbenul’ heeft gezegd en geen ‘hondenlul’. Daar neemt Van Gemert geen genoegen mee. “Dan is er nog maar één uitweg mogelijk”, zegt de scheidsrechter achteraf. Romeijn wordt volgens regel 12 uit de KNVB-regelementen genoteerd wegens wangedrag.

Onbezonnen
Het is opmerkelijk dat de Feyenoorder enkele dagen na het incident een ander verhaal vertelt dan Van Gemert. Het Limburgsch Dagblad publiceert op 10 december een interview met Romeijn. Hij beweert daarin dat hij juist wel zijn excuses wilde aanbieden, maar daar geen gelegenheid voor kreeg. “Natuurlijk ben ik stom geweest. Ik had het niet moeten zeggen”, laat de schuldbewuste rechtsback weten. Het was een moment van onbezonnenheid. Zelfs zijn vrouw valt hem bij: “Thuis kan hij zich altijd beheersen.”

Boze brieven

Piet Romeijn in een duel met Ajax met Piet Keizer. Foto: Eric Koch (Anefo). Nationaal Archief

Piet Romeijn in een duel met Ajax met Piet Keizer. Foto: Eric Koch (Anefo). Nationaal Archief

Het einde van de jaren zestig is in vergelijking met nu een tijd met andere normen en waarden. Het beledigen van een scheidsrechter wordt niet gezien als een lichtzinnig vergrijp. Maar in het geval van Romeijn roept met name het scheldwoord ‘hondenlul’ veel weerstand op. Zelfs zoveel, dat geen enkele krant daags na de wedstrijd zelfs de uitlating van de ‘brutaal’ letterlijk citeert. De Telegraaf spreekt over “een term die niet geschikt is voor publikatie.” Romeijn verklaart jaren later in het televisieprogramma Voetbal International dat hij destijds brieven, waarschijnlijk boze, kreeg van mensen met een hond.

Straf
De voetbalbond straft uiteindelijk de verdediger met een geldboete van 350 gulden. Opvallend genoeg krijgt hij geen wedstrijden schorsing. Ook Feyenoord past een straf toe. De club verklaart publiekelijk dat de opmerking van Romeijn niet door de beugel kan. Feyenoord zegt het verder intern met de boosdoener af te handelen en naar alle waarschijnlijkheid heeft Romeijn een geldboete gekregen. Het is overigens niet de eerste keer dat de speler in opspraak komt. De recidivist werd in zijn jonge jaren in het Nederlands jeugdelftal tot 18 jaar al eens het veld uitgestuurd. Romeijn ging in 1965 in de fout nadat hij ‘krasse taal’ had geuit tegen de leidsman.

Niet de enige
Feyenoord kent in 1969/’70 een topseizoen met het winnen van de Europacup I. Naast dat het geweldig kan voetballen, heeft het team van Ernst Happel ook spelers in huis die fysiek en verbaal kunnen uitdelen. Romeijn is niet de enige die dat seizoen over de schreef gaat. Willem van Hanegem en Theo Laseroms gaan hun boekje ook wel eens te buiten. En wat te denken van Henk Wery? Een week na de wedstrijd tegen FC Twente wordt hij van het veld gestuurd tegen AZ’67 vanwege natrappen. De aanvaller wordt voor twee wedstrijden geschorst en moet een geldboete betalen van 300 gulden.

Frappant is dat Romeijn ook in die wedstrijd iets in een opwelling deed. Hij werkt tijdens de wedstrijd fotograaf Ed Lohman tegen de grond. Hij komt het veld in omdat hij het incident rond Wery wil vastleggen. De fotograaf dient een aanklacht tegen Romeijn in vanwege mishandeling, maar trekt deze weer in nadat Feyenoord en Romeijn hun schriftelijke excuses aanbieden.

Primeur?
De hondsbrutale opmerking van Romeijn roept de vraag op of de voetballer nu zo’n een taalkunstenaar is geweest dat hij de term hondenlul heeft geïntroduceerd op de Nederlandse voetbalvelden. Dat is niet zo. De Telegraaf schrijft een dag na de wedstrijd dat hij met zijn krachtterm inspeelde op het in zwang geraakte supporterslied ‘hi ha, hondenlul’. Zonder uiteraard de vermelding van het geslachtsorgaan van een mannetjeshond. Wellicht heeft Romeijn als de eerste het scheldwoord gebruikt als voetballer, maar hij speelde wel in op een populair riedeltje dat regelmatig al vanaf de tribunes klonk.