Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina pleegt in 1971 een terroristische aanslag op het terrein van oliemaatschappij Gulf Oil in de Europoort. Niemand raakt gewond, maar de schade is groot. Bijna een maand na de aanslag worden enkele leden van het Volksfront aangehouden. Dan blijkt dat ze hun bom bij het verkeerde bedrijf hebben geplaatst.

Op 15 maart breekt kort na middernacht brand uit op het tankpark van het Amerikaanse olieconcern Gulf aan de Moezelweg. Twee tanks met 1500 ton asfalt ontploffen. Daarna slaat het vuur over naar een tank met 16.000 ton stookolie die ook explodeert. De vlammen zijn tot op 20 kilometer afstand te zien. Enorme rookwolken drijven de Nieuwe Waterweg op.

Gulf logo (Wikipedia)

Gulf logo (Wikipedia)

De bedrijfsbrandweer van Gulf werkt samen met collega’s van BP Konam en ICI en de gemeentebrandweer van Rotterdam, Rozenburg en Oostvoorne. Zij krijgen tijdens het blussen gehaktballen van de bedrijfskok van Gulf. Rond 03.30 uur is het vuur onder controle.

Grote Plof
De ontploffingen op het Gulf-terrein zijn tot in Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland te horen. Ze doen denken aan de brand bij Shell drie jaar eerder in Hoogvliet. Bij die ‘Grote Plof’ komen twee mensen om het leven en raken tachtig mensen gewond. Maar dit keer sneuvelen er geen ramen.

Oorzaak
Op het moment van de brand is de oorzaak onduidelijk. Mogelijk is er iets mis gegaan met de toevoerleiding naar de twee asfalttanks waardoor een kettingreactie ontstond. De schade is enorm. Experts schatten dat Gulf voor ruim twee miljoen gulden is gedupeerd. Toch kan Gulf in bedrijf blijven. De nog geen acht jaar oude aardolieraffinaderij is onbeschadigd gebleven.

Aanslag
De politie vindt al snel op het terrein ijzersplinters die vermoedelijk afkomstig zijn van kneedbommen, en een stuk karton met de letters GLO Operation. De letters zijn uit een Engelse krant geknipt. De politie heeft geen idee waar de term voor staat.

Duidelijk is wel dat er sabotage in het spel is. De brand bij Gulf Oil is een aanslag. Direct krijgen raffinaderijen en chemiebedrijven in de Europoort en de Botlek extra bewaking.

Evelyne Barge
Het onderzoek naar de aanslag zit na een maand muurvast. Dan arresteert Israël drie vrouwen die aanslagen zouden willen plegen op hotels in Tel Aviv. Ze dragen ondergoed dat doordrenkt is van nitroglycerine. Ook hun schoenhakken en make-uptassen zitten vol met springstof.

Een van de vrouwen is de 26-jarige Evelyne Barge. Zij is afkomstig uit Duitsland, maar werkt als lerares Engels in Parijs. Zij bekent dat ze heeft meegewerkt aan meerdere aanslagen, waaronder die bij Gulf Oil in de Europoort.

Verkeerd bedrijf
Barge vertelt dat niet Gulf het doelwit was, maar het opslagterrein van een Israëlisch bedrijf. Maar door een slechte voorbereiding komen de bommen op de verkeerde plek terecht.

De vrouwen horen bij het extreemlinkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De Franse tak van de organisatie staat onder leiding van Mohammed Boudia, een Algerijnse marxist. Barge wijst hem aan als het brein achter de aanslagen.

Nederland
De recherche in Dordrecht stuurt inspecteur De Vries naar Israël om Barge te verhoren. Tegen hem vertelt ze dat ze drie Algerijnen en een Fransman naar de Europoort heeft gereden. Nadat ze hen in de buurt van Gulf had afgezet is ze er vandoor gegaan. De aanslag, met codenaam GLO Operation, zou in twee weken zijn voorbereid. De uitvoering kostte twee dagen. De terroristen maakten een kneedbom vast aan de leiding naar de asfalttanks en die zorgde voor de brand.

De Vries zegt in een interview op 1 mei 1971 dat Barge spijt heeft. “Het meisje zit diep in de puree”, zegt hij. Hij vertelt dat Barge niet heeft gehandeld uit politieke overtuiging, maar uit liefde voor Boudia. Die staat erom bekend dat hij vrouwen versiert en hen daarna aanslagen laat plegen. Hij had Barge eerder al granaten en pistolen laten smokkelen van Beiroet naar Amsterdam. Met die wapens is op 6 september 1970 een Boeing 747 van Pan Am gekaapt en opgeblazen.

Nasleep
Barge staat in juli terecht in Israël. Ze krijgt 14 jaar gevangenisstraf opgelegd, maar al in 1974 komt ze vrij wegens ‘voorbeeldig gedrag’. Twee jaar later wordt ze in Frankrijk opnieuw opgepakt voor het beramen van bomaanslagen.

De bewaking in het Rotterdamse havengebied blijft enige tijd verscherpt na de aanslag in de Europoort. Net als alles weer een beetje is vergeten, ontploft in mei 1972 het ketelhuis op het terrein van Gulf Oil. De politie wil na de aanslag van vorig jaar sabotage niet onmiddellijk uitsluiten. Omwonenden eisen dat het bedrijf wordt stilgelegd tot de oorzaak duidelijk is. Van terrorisme blijkt geen sprake te zijn.

Ook Israël is de aanslag niet vergeten. Het vermeende brein achter de sabotage bij Gulf wordt in 1973 door de Mossad geliquideerd in Parijs.