René de Bos op de Mount Everest (met zuurstofbepakking). Foto: Snow Leopard Adventures

Wat denk je als je letterlijk de wereld aan je voeten hebt? Als je staat op de top van Mount Everest en je kijkt uit over de rest van de bergtoppen? René de Bos, die in oktober 1990 als eerste Nederlander op de top staat, denkt eerst: ‘Wauw!’ Maar aan de andere kant ook: ‘Het is maar een berg.’ Maar wel de hoogste berg ter wereld.

Hoe komt een biochemisch onderzoeker van het Zuiderziekenhuis in Rotterdam als eerste Nederlander op het dak van de wereld terecht? Eigenlijk is dat het verhaal van De Bos in een notendop.

“Ik was zes keer uitgeloot voor een studie dierengeneeskunde”, legt De Bos uit. “Op die manier kwam ik uit bij een andere studie, maar mijn voorliefde had het dus niet. Om mijn leven wat spannender te maken, ben ik gaan klimmen.”

Nadat De Bos eerst in Europa begint (België, Alpen, Dolomieten) doet hij in 1988 zich voor het eerst mee in de Eredivisie van de klimsport: een klim van boven de achtduizend meter, de Gasherbrum II (8035 m) in Pakistan. Een van de medeklimmers is de bekende alpinist Ronald Naar.

Tijdens de tocht naar de top komt De Bos in contact met enkele Franse klimmers. Hij schrijft zich in voor nog een nieuwe beklimming in Pakistan, maar dan krijgen de Fransen plots toestemming om de Mount Everest te beklimmen. De Bos gaat mee naar Nepal, met 40.000 gulden aan sponsorgeld op zak (een beklimming is een dure onderneming). De reis zal zijn leven veranderen.

Franse klimmers
Omdat de trip wordt georganiseerd door een Franse klimmersvereniging, weet in Nederland bijna niemand van de poging van De Bos. In een gids voor klimmers uit 1990 staat ‘dat er een Nederlander mogelijk bezig is met een poging om de top van de Mount Everest te bereiken. “Ik kreeg die tekst pas te zien toen ik weer terug beneden was”, lacht De Bos. “Maar die ‘Nederlander’ dat was ik dus.”

12 80 Everest 1990258De beklimming gaat heel voortvarend. “Ik was ook net op tijd in het laatste kamp voor de top, anders had ik het niet gered”, zegt de Bos. “Het weer werd al slechter en in het zomerseizoen van 1990 is er na 7 oktober niemand meer op de top geweest. Een dag later in dat kamp en ik had de top nooit bereikt.”

On the top of the World

Op de top van de Mount Everest. Foto: Snow Leopard Adventures

Op de top van de Mount Everest. Foto: Snow Leopard Adventures

Samen met zijn Franse medeklimmers bereikt De Bos de top van de Everest. “Daar geniet je dan wel even van”, zegt Bos. “Het was mooi weer, dus je kon vrij ver kijken. De wereld lag echt aan mijn voeten. Toen dacht ik wel vrij snel: nu kan ik tenminste mijn sponsoren bellen om te zeggen dat het gelukt is.”

Discussie
Als De Bos terugkomt van de beklimming wordt er tegen hem gezegd dat hij ‘de eerste Nederlander op de top is’. De Bos kijkt vreemd op, want tot dan toe wordt nog aangenomen dat Bart Vos in 1984 de eerste Nederlander op de top was. Maar hij heeft volgens de Nepalezen gelogen.

Die discussie moet in Nederland dan nog losbarsten. Vos claimde in ’84 dat hij de top had bereikt, maar hij had er geen foto’s van genomen. Ook had hij niets achtergelaten op het hoogste punt. Maar omdat in de klimmerswereld het woord van de klimmer heilig is, werd aangenomen dat wat Vos zei waar was.

Meer over de omstreden klim van Bart Vos vindt je in reportage van Zembla en Omroep Max.

Mede door een boek van Mariska Mourik en opgenomen gesprekken tussen Bart Vos en het basiskamp staat nu vast dat Vos heeft gelogen over het bereiken van de top. De Bos: “Daarmee werd duidelijk dat ik de eerste was. Ik heb toen veel felicitaties gehad en ik had wel zoiets van ‘laat het nu maar duidelijk zijn dat ik de eerste was’, maar dat duurde niet zo lang. Inmiddels doet het me niet zoveel meer.”

Van hobby naar beroep

René de Bos. Foto: Snow Leopard Adventures

René de Bos. Foto: Snow Leopard Adventures

De beklimming van de Everest heeft het leven van De Bos helemaal op zijn kop gezet. Na een hartelijke thuiskomst in Nederland, wordt De Bos al vrij snel gevraagd om als gids/begeleider aan de slag te gaan bij beklimmingen. Hij richt een eigen reisbureau op, Snow Leopard, en leert in Nepal zijn vrouw kennen.

In oktober 2015 is het 25 jaar geleden dat De Bos op de top stond van de Mount Everest. Een groot feest komt er niet. “Dat was aanvankelijk wel zo”, vertelt de Bos. “maar de zware aardbeving in Nepal heeft daar een streep doorheen gehaald. We moeten nu alles in het werk stellen om te helpen bij de opbouw, want daar is mijn bedrijf ook van afhankelijk.”

Daarnaast is ondernemer De Bos het wat rustiger aan gaan doen wat betreft het klimmen. “Ik ben minder risico gaan nemen. Ik heb ook een vrouw en kinderen waar ik aan moet denken. Ik heb het wel eens eerder gezegd ‘een bergtop is mij geen vingerkootje waard’.”

Wil je meer horen van de avonturen van René de Bos horen, de eerste Nederlander op de top van Mount Everest. Luister dan om dinsdag 6 oktober om 15:15 naar Radio Rijnmond. Dan vertelt hij over zijn trip naar het dak van de wereld in Vergeten Verhalen in Middag aan de Maas.