Heinrich van Geene uit Puttershoek is er heilig van overtuigd dat God in oktober 2001 de wereld gaat vernietigen. Alleen hijzelf en zijn Efraïm-sekte zullen gespaard blijven. Van Geene en zijn tientallen volgelingen  vestigen zich op een industrieterrein in Heinenoord in afwachting van het Einde der Tijden. Maar de voorspelde datum gaat voorbij en er gebeurt niets. Dan slaat de twijfel toe.

Van Geene (1936) valt in de jaren ‘80 al op in de pinkstergemeente waar hij dan lid van is. In de kerkgemeenschap in Hoogvliet vertelt hij dat hij boodschappen krijgt van God. Veel gehoor vindt hij niet bij de kerkleiding. Hij begint dan boekjes uit te geven met zijn profetieën.

Heinrich van Geene

Heinrich van Geene

Elia
Heinrich van Geene legt zich toe op het leiden van samenkomsten, waarin hij de Bijbel uitlegt. Hij concentreert zich op de voorspelde ‘Dag des Oordeels’, de dag waarop God een einde maakt aan de wereld. Van Geene: “Je krijgt eerst een gigantische lichtflits waardoor je verblind wordt. Dan een hittegolf zo heet dat alles wegsmelt. Terwijl zij (d.w.z. zij die niet worden gered) nog op hun voeten staan, zal hun vlees wegsmelten, hun ogen uit hun kassen smelten en hun tong uit hun mond smelten.”

In de Bijbel staat daarover onder meer: “Zie, Ik zend tot u de profeet Elia, voordat de dag van de Heer komt, die grote en ontzagwekkende dag.” De volgelingen van Van Geene zeggen dat hij Elia is. Van Geene ontkent het niet.

 

 

‘Sekte’
Heinrich van Geene krijgt zijn aanhangers steeds meer in de greep. Hij sluit mensen die hem tegenspreken buiten en vervloekt hen. Alleen wie hem in alles volgt, kan rekenen op Gods redding tijdens de Dag des Oordeels, vindt hij. Langzaam krijgt de groep sektarische trekken, hoewel Van Geene ontkent dat zijn groep een sekte is. Zelf heeft hij het over het Efraïm-genootschap, vernoemd naar een Bijbels personage.

Gebouw van het genootschap in Heinenoord

Gebouw van het genootschap in Heinenoord

Heinenoord
De groep vestigt zich in 1999 in een bouwkeet op een industrieterrein in Heinenoord. Van daaruit verspreidt het genootschap boeken met voorspellingen en profetieën. Die staan vol met inzichten van Van Geene over het einde der tijden en ingewikkelde berekeningen over wanneer dat komt.

Leefregels
Leden van het genootschap krijgen de opdracht om het contact te verbreken met familie en vrienden. Wie is getrouwd met een partner die ‘de bruid’ tegenwerkt, wordt aangemoedigd om daarvan te scheiden. Ook mogen de aanhangers van Van Geene geen foto’s of afbeeldingen meer hebben. Dus ook geen foto’s van kinderen. Radio en tv zijn verboden. Heinrich van Geene eist verder dat dat de leden een tiende van hun inkomsten aan de sekte geven.

Dag des Oordeels
Van Geene berekent dat de Dag des Oordeels plaatsvindt op 14 november 2008. Volgens sommige Bijbelteksten zou daar nog 7 jaar van ‘grote verdrukking’ aan voorafgaan. Ware gelovigen zou die ellende bespaard blijven. En dus denkt Van Geene dat God hem en zijn genootschap op 14 november 2001 in de hemel opneemt.

In de aanloop naar die dag halen sekteleden hun kinderen van school. Anderen verlaten hun gezin. Sjaak Pietersen verkoopt zijn bloemenzaak en geeft de opbrengst van drie ton aan Van Geene. Een aannemer doet hetzelfde en een echtpaar neemt een volledige hypotheek op hun huis. Weer anderen verkopen spullen. Van Geene wil het geld hebben omdat hij als Elia ook na november nog taken op aarde had.

Maar op 14 november 2001 gebeurt er niets.

Bijstelling
Heinrich van Geene ontkent dat hij de datum heeft genoemd als officiële voorspelling, maar enkele leden weten zeker dat hij dat wel heeft gedaan. De profeet noemt dan 1 januari 2002 als nieuw moment waarop God zijn ‘bruid’ zou binnenhalen. Maar ook die datum verglijdt. Dan begint het te rommelen binnen genootschap.

Enkele leden, zoals Pietersen, stappen eruit, andere worden eruit gezet omdat ze te weinig vertrouwen hebben in Van Geene. De sekteleider noemt Pietersen een vijand van Efraïm die in dienst zou staan van satan.

Beschuldigingen
De leden die de groep hebben verlaten komen met allerlei beschuldigingen. Een vrouw, Elisabeth van den Berg, zegt dat Van Geene haar had beloofd dat hij haar kanker zou genezen. Maar de ziekte zaait uit en daarmee is haar kans op genezing verkeken, concluderen artsen. Enkele ex-leden vrezen dat de groep collectieve zelfmoord pleegt als Gods redding uitblijft.

Rechtszaken
In 2003 komt het tot rechtszaken. Pietersen en Van den Berg willen dat Van Geene wordt veroordeeld voor het aftroggelen van geld, het kapotmaken van gezinnen en het onthouden van medische zorg. De profeet ontkent alle aantijgingen. De zaak sleept vele maanden voort. In 2004 overlijdt de vrouw aan de gevolgen van kanker.

Justitie rekent Van Geene de dood van de vrouw zwaar aan en eist in juni 2005 een half jaar cel. De rechter spreekt hem vrij. Wel moet de sekteleider 4000 euro boete betalen wegens smaad.

In de zaak van Sjaak Pietersen wordt Van Geene wel veroordeeld. In 2008 bepaalt de rechter dat hij 225.000 euro moet terugbetalen aan de bloemenhandelaar. De profeet gaat in beroep, maar haalt een jaar later bakzeil bij het gerechtshof. De deurwaarder legt beslag op de AOW van Van Geene.

Israël
Ondertussen loopt het aantal leden terug tot 15. Eind 2011 vertrekt Heinrich van Geene met een deel van hen naar Har Adar in Israël in de hoop dat ze daar wel in de hemel worden opgenomen. Onder hen is Akkelien Schildmeijer uit Woerdense Verlaat en haar twee zoons Daniël en William en dochter Alicia. Begin 2012 weten de zoons te ontsnappen. Ze komen via de ambassade terug naar Nederland.

Efraïmgenootschap strijkt neer in Duitsland

Efraïmgenootschap strijkt neer in Duitsland

Duitsland
De laatste berichten zijn dat Van Geene zich met zes leden in Probsteierhagen in Noord-Duitsland bevindt.  De moeder en zus van Akkelien reizen er heen in de zomer van 2014. Ze ontdekken het huis waar de sekte verblijft, posten er en zien Akkelien lopen. Maar zodra zij haar moeder en zus ziet, rent ze weg. Het lijken de laatste stuiptrekkingen van het Efraïmgenootschap.

Loading...