Zondag 23 maart 1997 is een datum die bij veel Feyenoorders en Ajacieden in het geheugen staat gegrift. Het is de dag waarop supportersgroepen van beide clubs bijeen komen op een weiland langs de A9 bij Beverwijk, puur om te vechten. Tijdens de veldslag komt een Ajax-supporter om het leven. Carlo Picornie wordt ernstig mishandeld en voor dood achtergelaten op een modderig weiland. Hij overlijdt aan zijn verwondingen.

Beverwijk Rellen. Foto: TV Rijnmond

Beverwijk Rellen. Foto: TV Rijnmond

Nederland maakt op die zondag in maart voor het eerst kennis met echt supportersgeweld. De Nederlandse kranten schreeuwen moord en brand en pakken uit met een foto waarop Picornie is te zien met zijn kapot geslagen gezicht. Een 21-jarige Rotterdammer wordt veroordeeld voor de dood van Picornie en moet vijf jaar de cel in.

Een hele normale zondagmiddag
Het begint voor de neutrale voetballiefhebber als een doodnormale zondagmiddag. Feyenoord speelt om half drie de uitwedstrijd tegen AZ in Alkmaar. Ajax moet later die dag naar Waalwijk om te spelen tegen RKC. In de loop van de middag wordt duidelijk dat supporters van beide aartsrivalen elkaar onderweg hebben opgezocht.

Al snel blijkt dat er een dode is gevallen. De wedstrijd in Alkmaar gaat wel gewoon door, zo hebben de betrokken partijen besloten. Waarschijnlijk vooral escalatie te voorkomen.

Wat ging er mis?
Maar wat is er misgegaan? Heeft de politie geen enkel idee gehad dat er iets in de lucht hing?

“De politie kreeg vorige week al informatie over een ontmoeting tussen beide supportersgroepen”, zegt Radio Rijnmond-verslaggever Babs Assink een dag na de rellen. “De eerste Feyenoorders werden bij Schiphol getraceerd en begeleid richting Alkmaar. Toch kon de politie de rellen niet voorkomen.”

Bij de Wijkertunnel stoppen de auto’s met de hooligans. Ze stappen over de vangrails heen richting de wachtende ajacieden. “We hebben de indruk dat er afspraken zijn gemaakt met de mobiele telefoon”, zegt korpschef Visser van de politie Kennemerland.

Het treffen tussen beide groepen duurt slechts een paar minuten. Daarna vermengen de hooligans zich tussen de bezoekers van de Zwarte Markt in Beverwijk, die vlakbij ligt. Op het slagveld worden de wapens achtergelaten en een uitgebrande auto.

“Hamers, hakbijlen, schroevendraaiers, traangas, lichtkogels, ijzeren staven… het ligt een paar uur na de vechtpartij uitgestald in het politiebureau in Beverwijk.” (Babs Assink, Radio Rijnmond)

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Er zijn meerdere mensen gewond geraakt. Twee zijn er achtergebleven op het slagveld. De rest wordt meegenomen door hun kameraden. Carlo Picornie overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Was het te voorkomen?
De politie is duidelijk op deze vraag… nee. “Op het moment dat die groepen willen en weten erop uit zijn om elkaar te treffen, dan zijn er grenzen wat je als politie kan voorkomen”, zegt Visser. “Wij waren op de plek waar de groep was. Wij hebben er begeleiding tegenaan gezet. We hadden de Mobiele Eenheid opgeroepen. We hebben de Wijkertunnel afgesloten. En als u de situatie daar kent, dan weet u dat het feitelijk onmogelijk is om dat laatste moment van samenkomen tegen te gaan.”

Hoe ging het verder?
Na de wedstrijd worden 28 Feyenoord-aanhangers aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze op één of andere manier bij de rellen betrokken zijn geweest. Of de mensen erbij zitten die Carlo Picornie hebben doodgeslagen is dan nog niet bekend.

VIDEO – Rechtszaak

De rechtbank legt Leonardo P. tot 5 jaar cel op voor de dood van de Ajacied. Ook wordt de 21-jarige Rotterdammer veroordeeld tot poging tot doodslag op een andere hooligan. Ook andere betrokkenen worden veroordeeld.

Gevolgen voor het voetbal
Voor politiek Den Haag is daarmee de maat uiteindelijk vol. Minister Sorgdrager van Justitie spreekt van ‘een totale gekte’ en eist overleg met haar collega Dijkstal van Binnenlandse Zaken, de burgemeesters en de KNVB. Volgens Sorgdrager is de politie ‘nauwelijks toegerust’ om op te treden tegen dit soort geweld.

Komt de escalatie van het voetbalgeweld helemaal uit de lucht vallen? Dat niet. Een paar maanden eerder was het op de ring van Amsterdam (A10) ook al een bijna tot een confrontatie gekomen, maar dan grijpt de politie in. Er wordt ook geëxperimenteerd met ‘mobiele teams’, die snel kunnen ingrijpen.

In de periode daarna worden snel maatregelen genomen. De persoonsgebonden clubkaart wordt geïntroduceerd en de gehate combi-regeling wordt bedacht.

Het zorgt er uiteindelijk voor dat doorsnee bezoekers meer moeite moeten doen om een kaartje te kopen. Relschoppers weten vrij vaak op simpele manier toch nog het stadion binnen te komen.

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is na deze periode absoluut niet minder geworden en de maatregelen zijn verscherpt. Problemen tussen de fans hebben nu geleid tot een verbod op uitfans, verplichte combi-regelingen en een verscherpt toezicht.

Waar veel excessen leiden tot oplossingen is het probleem onder voetbalfans niet minder geworden. Picornies dood lijkt geen verbetering te weeg gebracht, sterker nog. De ‘hammerman’ zoals de man die de dodelijke klap heeft uitgedeeld, wordt in Feyenoordkringen nog steeds ‘geëerd’.