Het is de meest opzienbarende transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De grote Johan Cruyff verhuist in het seizoen 1983 uit pure rancune van Ajax naar Feyenoord. En de wraak van de legendarische nummer 14 is zoet. Feyenoord pakt zowel het landskampioenschap als de beker.

Het kan niet, het mag niet, maar toch gebeurt het: de overgang van een Ajaxied naar Feyenoord. Voor Ajax is het een pijnlijke transfer, maar ook een aantal Feyenoorders is het een doorn in het oog. Waarom maakt Cruyff die stap?

Centen
De oorsprong van de opzienbarende overgang moet niet alleen worden gezocht in het sportieve aspect. Ook de financiële situatie van Cruyff speelt een rol in zijn overstap naar Rotterdam. De Verlosser heeft namelijk midden jaren 70 flink wat geld verloren door de aankoop van een Catalaanse varkensfokkerij. Cruyff moet meer dan een miljoen gulden afschrijven. Dat betekent dat de voetballer weer het veld op moet om de verliezen goed te maken. Johan vertrekt naar Amerika en speelt daar een aantal seizoenen. Dan keert hij weer naar Amsterdam terug.

Weg bij Ajax
Zijn rentree in de Meer was geen onverdeeld succes. Per jaar verdient Cruyff zo’n anderhalf miljoen gulden. Maar de clubleiding vindt dat hij voor dat geld te weinig speelt. Uit onvrede over een nieuw contract besluit Cruyff te doen wat niemand verwacht. Cruyff pakt zijn voetbalschoenen en sommeert zijn zaakwaarnemer een nieuwe club te vinden. Die nieuwe club wordt Feyenoord. Het is een sportieve uitdaging, maar vooral ook hét middel om wraak te nemen op de club van zijn hart: Ajax.

Johan Cruyff wordt gepresenteerd door trainer Thijs Libregts als aankopen voor het seizoen. Foto: Nationaal Archief, Anefo

Johan Cruyff wordt gepresenteerd door trainer Thijs Libregts als aankopen voor het seizoen. Foto: Nationaal Archief, Anefo

Feyenoord heeft met voorzitter Gerard Kerkum een groot Cruyff-voorstander als leider. Kerkum wilde Cruyff al eerder naar Rotterdam halen, maar toen koos hij voor Ajax. Als Cruyff opnieuw in beeld komt, ontstaat er een hoop discussie: moeten we wel een speler van Ajax halen, zijn de motieven van Cruyff wel de goede en is het een transfer die een schoonheidsprijs verdiend?

Uiteindelijk zet Kerkum de transfer door. Tot grote vreugde, maar ook tot verdriet van de Feyenoordfans. ‘’Cruyff Rot Op’’ schalt er door de Kuip.

Betaald per toeschouwer
De overeenkomst tussen Feyenoord en Cruyff is een bijzondere: Cruyff speelde op basis van de kaartverkoop. Als er meer dan 20.000 kaartjes worden verkocht, krijgt Cruyff voor ieder extra kaartje 5 gulden. Gemiddeld zitten er 25.000 man in het stadion en tegen Ajax is de Kuip met 60.000 man uitverkocht. Een lucratief contract voor de legendarische nummer 14.

De supporters van Feyenoord reageren verdeeld. Veel zijn enorm blij met de sterspeler, terwijl anderen veel problemen hebben met een Amsterdammer in de Kuip. Nota bene een Amsterdammer die groot is geworden bij Ajax en de club veel succes heeft bezorgd. Cruyff steekt zijn doel bij Feyenoord in ieder geval niet onder stoelen of banken: “Ik heb hier een taak, en die taak was Feyenoord aan de titel helpen, want dan wint Ajax hem niet.”

Afscheid John Cruyff bij Feyenoord - PEC. Foto: Nationaal Archief (Anefo).

Afscheid John Cruyff bij Feyenoord – PEC. Foto: Nationaal Archief (Anefo).

De taak die Cruyff zichzelf stelt, vervult hij met verve. Cruyff zet het hele team naar zijn hand, beslist over de wissels en zet eigenlijk de trainer buitenspel. En zo maakt Cruyff zijn ambitie waar: wraak nemen door Ajax niet kampioen te laten worden. Hij pakt niet alleen het kampioenschap, maar haalt ook de beker naar Rotterdam.

In de historie van Feyenoord wordt nog steeds verdeeld teruggekeken naar dit kampioenschap. Het seizoen 1983/1984 wordt door veel supporters gezien als een gestolen kampioenschap. Het is en blijft de meest bizarre binnenlandse transfer in de Nederlandse voetbalgeschiedenis ooit.

 

 

Uitzending van Andere Tijden Sport: Cruyff gaat vreemd