SVV beleeft in seizoen 1989/90 een van de hoogtepunten in de clubhistorie. De Schiedamse voetbalvereniging promoveert na jaren weer naar de Eredivisie. Maar dat betekent ook meteen het einde van de vereniging.

“Trustfull met een prima pass en opnieuw gaat Simons op Smits af. Dit keer is het raak; 1-0. En 250 toeschouwers schreeuwen de kelen schor.”
(Stadstv Rotterdam, 18-5-1991)

De verslaggever krijgt een rondleiding in een vrijstaand huis in het Gelderse Putten. Het is het huis van Koos Rost, geboren Schiedammer en eigenaar van zijn ‘SVV-museum’, zoals het door anderen ook wel wordt genoemd. Rost stopt voor een grote foto aan het begin van de kamer. “Dit is hét hoogtepunt”, zegt hij. “De kampioensfoto van 1949. SVV was toen Nederlands kampioen na een overwinning op Heerenveen. In de Kuip. Voor, naar verluidt, 68.000 toeschouwers.

SVV

SVV Schiedam (website SVV)

Volksclub
“SVV was een volksclub”, legt Rost uit. “Een club uit de Schiedamse wijk De Gorzen, liggend tussen de scheepswerven Wilton-Fijenoord en Gusto. Dus veel jongens bij de club die werkten in de scheepsbouw.”

De club verhuist uiteindelijk naar sportpark Harga. De eredivisie wordt nog twee keer bereikt, maar niet voor lang. In de jaren ’80, als veel betaald voetbalclubs het moeilijk hebben, krijgt ook SVV het zwaar voor de kiezen. De club gaat bijna failliet, totdat autodealer John van Dijk benaderd wordt.

“Hij vertelde dat hij in de club zou stappen, zoals dat toen heette”, vertelt Rost. “De schulden? Ik ben geen boekhouder, maar ik neem aan dat hij die heeft afgelost.”

Van Dijk wordt de nieuwe voorzitter van SVV. Er komen nieuwe spelers als Ab Plugboer, Marcel van der Net en de gebroeders Simons. In het tweede seizoen onder Van Dijk gaat het echt lopen en wordt SVV kampioen van de Eerste Divisie. De ploeg promoveert. Rost: “Of de club er klaar voor was qua spelers? Ja. Qua accomondatie… niet echt.”

Sportpark Harga
Daar zit het grootste probleem bij SVV. De accommodatie is net geschikt voor de Eerste Divisie, maar bij belangrijke wedstrijden moet er al worden uitgeweken naar Spangen in Rotterdam, de thuisbasis van Sparta. In de Eredivisie is spelen op Harga al helemaal uit den boze.

Van Dijk ziet ook in dat Harga een stevige sta-in-de-weg is om de club naar een hoger plan te tillen. Maar een nieuw stadion staat er niet zomaar. “Daarnaast was de gemeente Schiedam ook niet heel erg behulpzaam”, zegt Rost. “Ook was de omgeving er niet zo blij mee. Er was een buurtbijeenkomst in Bijdorp/Kethel om daar een nieuw stadion te bouwen. Maar die mensen daar zagen dat helemaal niet zitten.”

De Kuip
Maar inmiddels staat wel het seizoen 90/91 voor de deur. Van Dijk, die eerder sponsor was bij Feyenoord, spreekt af dat SVV zijn thuiswedstrijden afwerkt in De Kuip. “Veel mensen in Schiedam vonden dat dat veel te hoog gegrepen was voor SVV”, gaat Rost verder. “Wat moet je nou in zo’n groot stadion. Plus het was veel te ver rijden voor de meeste Schiedammers. Die gingen de rivier niet over.”

SVV-Roda JC

SVV-Roda JC

Het seizoen begint met een ‘thuiswedstrijd’ tegen Feyenoord. Oftewel SVV – Feyenoord in de Kuip. Het stadion zit met 27.000 mensen goed vol. Het is direct de best bezochte thuiswedstrijd van SVV in de clubgeschiedenis. Een topdag voor de penningmeester, lacht Rost.

Maar daarna gaat het hard achteruit met de toeschouwersaantallen. Eerst blijven ze steken rond de 2.000. Maar als de winterstop dichterbij komt en ook de kou een rol gaat spelen, dan komen er nog maar 500 tot 600 mensen. “Met als dieptepunt de thuiswedstrijd tegen Roda JC”, vertelt Rost. “Met nog geen 350 mensen op de tribune.”

 

 

“Uit economische overwegingen hebben ze maar besloten maar één vak te openen voor het publiek”, zegt clubarchivaris Koos Rost. “Vlakbij die rode stoelen. Was best netjes hoor.”

Het is dan al lang duidelijk dat het zo niet langer door kan gaan. SVV moet fuseren om overeind te blijven. Maar wie wil samengaan met de Schiedammers? Gesprekken met Sparta lopen op niks uit. En ook gesprekken met Feyenoord lopen spaak.

SVV-Ajax
Dan komt de meest bijzondere wedstrijd van het seizoen. SVV – Ajax. De Amsterdammers staan in de kampioensstrijd op gelijke hoogte met met PSV en mogen geen punt verliezen. Feyenoord speelt ook thuis, dus SVV moet uitwijken naar Spangen. “Er zaten 15.000 mensen, maar het waren vooral Ajacieden”, vertelt Rost. “Halverwege de eerste helft maakt Zier Tebbenhoff een doelpunt. Die Amsterdammers dachten ‘het komt wel goed’, maar het kwam niet goed. Zeker dankzij een fantastische redding van Joop Hiele inde slotminuten.”

Door de nederlaag wordt niet Ajax, maar PSV kampioen. Maar misschien nog wel belangrijker is dat SVV zich door de overwinning kan handhaven in de Eredivisie. Er volgen twee wedstrijden in de nacompetitie. NAC wordt in twee wedstrijden verslagen. En dan, op 22 juni 1991, komt als een donderklap bij heldere hemel:

dordrecht90_2SVV/Dordrecht’90
SVV gaat verder als SVV/Dordrecht’90. Cees den Braven wordt voorzitter, John van Dijk neemt plaats in het bestuur. De club gaat spelen aan de Krommedijk in Dordt.

“Dat was ook voor ons min of meer een verassing”, zegt Rost. “Voor veel Schiedammers was het daarmee wel einde verhaal. Ze gingen niet helemaal naar Dordrecht rijden om hun club te zien. Het merendeel tenminste niet. Het betekende wel het einde van de SVV-periode, zeker nadat de dhr. Den Braven ook de naam SVV uit de naam liet verwijderen.”

Rost heeft er wel meerdere keren aan moeten denken hoe het eruit had gezien als SVV die cruciale wedstrijd tegen Ajax had verloren. Rost: “Dan waren we gedegradeerd en hadden we in de Eerste Divisie gespeeld. Dan was een fusie niet nodig geweest en had SVV nog zeker bestaan.”