Feyenoord is in 1970 het beste clubteam van Europa. Geen brug lijkt te ver voor de Rotterdammers. Totdat UT Arad als een olifant met een lange snuit het sprookje beëindigt. De Roemeense provincieclub schakelt het bewierookte team van wondertrainer Ernst Happel uit in de eerste ronde van de Europacup I. Drie weken eerder was Feyenoord nog gekroond tot beste club van de wereld.

Brilletje van Joop van Daele
Op 9 september worstelt Feyenoord zich in de eigen Kuip langs het ruw spelende Estudiantes de la Plata uit Argentinië. De heenwedstrijd in Buenos Aires was geëindigd in een knap 2-2 gelijkspel. En dus moet in eigen huis de klus worden geklaard. Dat gebeurt ook. Joop van Daele maakt met een pegel 1-0 en dat is ook de eindstand. Direct na de goal grijpt een boze Argentijn de bril van Van Daele en breekt ‘m in tweeën. Feyenoord is wereldkampioen.

‘Een nulletje of vier’
Precies een week later ontvangen de Rotterdammers de Roemeense kampioen UT Arad. Feyenoord maakt zich geen zorgen. Een jaar geleden had Feyenoord in de eerste ronde van de Europacup I nog tegen het IJslandse Reykjavik gespeeld. Van Hanegem c.s. lieten geen spaan heel van de IJslanders: 12-2 en 4-0. Eenzelfde scenario is goed denkbaar tegen de Oostblokkers, denken zowel de media als coach Happel. De Oostenrijker heeft de Roemenen in eigen huis zien spelen en zij zijn hem behoorlijk tegengevallen. Hij verwacht “een nulletje of vier” tegen de zesvoudig kampioen.

Het Roemeense clubvoetbal heeft aan het begin van de jaren zeventig weinig aanzien en heeft nog geen Europees aansprekende resultaten geboekt. Daarnaast heeft UT Arad een provinciaal imago doordat alle spelers in dezelfde fabriek werken. De club is in 1945 ook begonnen als fabrieksclub.

David en Goliath

De spelers van UT Arad (Roemenië) komen aan op vliegveld Zestienhoven. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief

De spelers van UT Arad (Roemenië) komen aan op vliegveld Zestienhoven. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief

UT Arad-trainer Nicolae Dimitrescu kruipt tegenover de Nederlandse pers maar al te graag in de rol van underdog. “We komen hier als toeristen”, vertelt hij enigszins gekscherend aan het dagblad Het Vrije Volk wanneer hij een dag voor de wedstrijd arriveert in Nederland met zijn ploeg. En natuurlijk zijn beide clubs op veel vlakken David en Goliath. UT Arad neemt voor het eerst deel aan de Europacup I. De club heeft ook nog maar drie wedstrijden met kunstlicht gespeeld. Ze nemen de dag voor de wedstrijd uitgebreid de tijd om te wennen aan de lampen in De Kuip.

Op woensdagavond 16 september blijkt dat de Roemenen hun huiswerk hebben gedaan. De Rotterdamse voetbaltempel verandert niet in een schiettent met de elf van UT Arad als decorstuk. De wedstrijd eindigt voor 60.000 toeschouwers in 1-1 en Feyenoord heeft nog het geluk dat de keeper een schot van Wim Jansen door zijn handen laat glippen. Televisiecommentator Koen Verhoeff schrikt zelfs van een beetje van de blunder en het cadeautje: “En het is een doelpunt. Nou, nou, nou, nou. Een wonderbaarlijk doelpunt van Wim Jansen.”

Pech

Ove Kindvall (Feyenoord) haalt uit tegen UT Arad, maar mist. Het blijft 1-1. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief

Ove Kindvall (Feyenoord) haalt uit tegen UT Arad, maar mist. Het blijft 1-1. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief

Feyenoord heeft ook pech. Na 25 minuten staat de 1-1 op het scoreboard en het lukt in de resterende speeltijd niet om op de Roemenen uit te lopen. Het geluk en de finesse ontbreken om een gaatje te vinden in de hechte verdediging van de gasten. Zelfs spits Ove Kindvall en supersub Van Daele weten de ban niet te breken.

“Er is geen reden tot paniek. Deze tegenstander pakken we”, zijn achteraf de ferme woorden van Happel. Zijn spelers denken daar na de wedstrijd hetzelfde over. Hoewel er lichte twijfel is ontstaan onder de fans en in de media, is toch de overheersende gedachte dat het tegenstribbelende varkentje gewassen kan worden in Roemenië. Het is dan nog ondenkbaar dat de eerste Nederlandse winnaar van de Cup met de Grote Oren uitgeschakeld gaat worden door een voetbaldwerg.

Het is dan overigens al eerder gebeurd dat de kampioen er al in de eerste ronde uit vliegt. Het overkwam Celtic al in 1967. Eerst won het de als eerste Britse club de beker door Internazionale met 2-1 glorieus te verslaan. Het Europese seizoen daarop duurde slechts twee wedstrijden voor de Schotten doordat Dinamo Kiev te sterk was. Net als UT Arad nam Dinamo Kiev toen ook voor het eerst deel aan het Europese kampioenenbal.

Generale repetitie

Doelman Gornea van UT Arad (Roemenië) is zo blij na de uitschakeling van Feyenoord dat hij een handstand doet op het veld. Foto: Nationaal Archief

Doelman Gornea van UT Arad (Roemenië) is zo blij na de uitschakeling van Feyenoord dat hij een handstand doet op het veld. Foto: Nationaal Archief

Voordat Feyenoord de terugwedstrijd tegen UT Arad speelt, acteert de club slordig in competitieverband. De Rotterdammers weten niet van MVV en ADO te winnen. De slechte generale krijgt zijn vervolg in Roemenië. Op woensdag 30 september maakt UT Arad de sensatie compleet. De beste club van de wereld wordt uitgeschakeld door een ploeg die gedwongen is om in de middag te spelen bij gebrek aan lichtmasten.

Blamage
Een ongeconcentreerd en nerveus spelend Feyenoord weet in de terugwedstrijd opnieuw geen bres te slaan in de hechte Roemeense defensie. De wedstrijd eindigt in een bloedeloze 0-0 en dat is te weinig na de eerdere 1-1 in Rotterdam. “Een blamage”, bekent Happel met een gezicht op onweer. Aanvaller Henk Wery schuift uit frustratie de schuld op de Duitse scheidsrechter en noemt hem in de catacomben een ‘rotmof’. Feyenoord verliest die middag veel van de eerder verworven glans.

Voor de Roemenen is het een groot feest dat tot diep in de nacht zou duren. Fans en spelers kunnen hun geluk niet op en zijn uitzinnig van vreugde. Ze zetten hun club en land in één keer op de kaart. Het sportieve succes ontgaat de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu niet. Hij pronkt met de voetballers en vindt ze een goed voorbeeld voor het volk. Ter ere aan de voetbalhelden wordt vrij snel na de wedstrijd een gedenksteen geplaatst bij het stadion.

Concurrent minder
Veel Nederlandse voetbalfans zijn in sportieve rouw na het debacle. Maar niet iedereen. Ajax neemt dat seizoen als tweede Nederlandse club deel aan de Europacup I. Het is het seizoen daarvoor landskampioen geworden. “Het is voor ons een concurrent minder”, zegt Ajax-coach Rinus Michels droogjes na de Rotterdamse nederlaag. Grotendeels door Johan Cruijff zorgt Ajax dat seizoen voor het tweede grote Nederlandse succes door Feyenoord op te volgen als beste van Europa. En UT Arad? Die gaan in de tweede ronde kansloos met 6-1 onderuit tegen Rode Ster Belgrado over twee wedstrijden.

Jaaroverzicht sport van 1970, met op 45:38 de beelden van Feyenoord – Estudiantes en UT Arad – Feyenoord.